2024


 

 

 

Pet karate medalij iz Češke

Domžalčani uspešni na 21. karate Grand Prix turnirju, Hradec Kralove, Češka.
Z medaljami in pokali so se izkazali, Blaž Dragar in Leon Tshenolo Strauss Tlhaolang, 1.mesto, Jakob Šernek 2.mesto, Liam Letić in Gaja Mazvita Strauss, 3.mesto. Ekipa Domžal še z nastopi, Lovro Kaluder, Boštjan Ukmar, Branka Strauss, četrto mesto.

Shotokan karate-do international zveza Slovenije se je s trinajstimi mladimi tekmovalci, 27. in 28. 4. 2024, udeležila velikega mednarodnega turnirja na Češkem, Hradec Kralove. Tekmovalce in tekmovalke sta vodila Sensei Darjan Rošker 7.Dan Renshi in Sensei Lovrenc Kokalj 6.Dan Renshi. Sodelovali so povečini tekmovalci Evrope. Slovenski tekmovalci, Peterka Dorijan, Leon Strauss, Markoč Maksimililjan, Horvat Laura, Letić Liam, Gaja Strauss, Jakob Šernek, Blaž Dragar, Lovro Kaluder, Gal Časar, Renej Fujs, Boštjan Ukmar, Branka Strauss.

Prvi dan je nastopalo nekaj čez 500 tekmovalcev, starejše kategorije, drugi dan 280 tekmovalcev in tekmovalk, mlajših kategorij. Slovenski tekmovalci in tekmovalke, so se v vseh nastopajočih kategorijah, v izjemni konkurenci, prebili visoko. Turnir je bil prava učna priložnost in pokazatelj, kje bo potrebno vložiti več dela in predvsem sodelovati na množičnih, težkih turnirjih.

Na koncu so slavili izjemno borbeni in odlično pripravljeni Ukrajinci, drugi so bili Čehi in tretji v skupnem seštevku, Grki. Za skupinski uspeh je potrebno sodelovati z velikim številom in kvaliteto.

Zenmedia

VEČ FOTOGRAFIJ SI OGLEJTE TUKAJ

 

 

   

   

   

   

   

 


 

 

 

Mladi upi, Densho Karate-Do Izola

Odličen nastop mladih karateistov Domžal, Leon Tshenolo Strauss Tlhaolang, Val Kordež, Liam Letić, na drugem karate-do turnirju Mladi upi v Izoli.

V okviru SKIF Zveze Slovenije, se je v nedeljo, dan po finalu SKIF DP Slovenije, 21. 4. 2024, karate-do klub Atom Domžale, udeležil drugega karate turnirja, Mladi upi do 14 let, Izola, katerega je organizirala Tradicionalna karate federacija (TKF, mojster Šestan) Slovenije, s sedežem v Kopru, pod okriljem izolskega karate kluba Densho. SKIF Slovenija se je na turnir odzvala s 15. tekmovalci in tekmovalkami in strokovnim spremstvom, Sensei Rošker, Sensei Kokalj, Blaž Robič, Clarisa Rošker, Branka Strauss in seveda velika in srčna spodbuda staršev. V lepi sončni Izoli, je rahel mrzel veter, prinesel 10 žlahtnih odličij. Vrhunska organizacija in predvsem skrb za mlade upe v vseh ozirih kodeksa karateja, je vsekakor spodbuda za nadaljne sodelovanje.

Zenmedia

 

 

   

 


 

 

 

DP 2024, SKIF Slovenija

Gaja Mazvita Strauss, Jakob Šernek, Blaž Dragar, Liam Letić, Leon Tshenolo Strauss Tlhaolang, Dorian Naneh, Val Kordež, Domen Učakar, Benjamin Flisar Stankovič, Markovič David Ukmar, Boštjan Ukmar, Branka Strauss, so 20. 4. 2024, tekmovali na finalu državnega prvenstva Shotokan Karate-do international zveze Slovenije. Karateisti in karateistke Domžal so se izkazali odlično. Osvojili so 20 zlatih odličij.

Shotokan karate-do international zveza Slovenije je organizirala kvalifikacijski, turnir, 9. 3. Tromeja, Kuzma in Finalni turnir, 20. April, Ruše, za 32. državno prvenstvo 2024. Turnirja  sta potekala v skladu s Programom tekmovanj zveze za leto 2024, za mlajšo in starejšo selekcijo.

Tekmovanje je potekalo v katah posamezno in ekipno za vse starostne kategorije, v yiju-kumiteju absolutno za mladince, mladinke, člane, članice, starejše člane in članice,  kategorijsko za dečke, deklice, mladince, mladinke, člane, članice ter v yiju-kumiteju ekipno za mlajše/starejše dečke in mladince/člane.

27. in 28. v Gradec Kralove, Češka, poteka Grand prix in konec Aprila bo zelo tekmovalni.

Zenmedia

VEČ INFORMACIJ SI PREBERITE V BILTENU

 

 

   

   

   

   

   

   

   

 


 

 

 

Karate-Do, v deželi vshajajočega sonca

Za člane Internacionalne Shotokan Karate-Do zveze Slovenije, se spodobi, da vsaj enkrat letno obiščejo svetovno centralno središče svoje dejavnosti.  Vsesvetovni shod, po naše seminar, privabi smetano svetovnega karateja, vseh starosti.
Kdo si ne želi vsaj enkrat v življenju sodelovati in vaditi skupaj s prvaki
karate-doja, prvaki v pravem smislu besede, saj v deželi kateri smo bili, od 25. 3. – 5. 4. 2024, karate in tudi druge priznane borilne športe vadijo in preučujejo univerzitetno, zelo intenzivno in v duhu tradicije, njihove kulture. Red, disciplina, spoštovanje, je tam nekaj zavestno samoumevnega.

Odhod v Tokio, Japonska, je v prvi vrsti vedno vznemirljivo navdihujoča destinacija, posebno spomladi, ko cvetijo češnje, ta čas je kot nekakšno božanstvo mladosti in temu se z veliko vnemo in praznovanji na odprtem, pod drevesi domačini in povabljenci družijo in veselijo.

Naše namensko potovanje, se združuje z vadbo, učenjem, spoznavanjem nekaj novega, druženjem in v veliki meri spoznavanjem azijske, japonske kulture in veliko pogledov je človeku, ki se ukvarja z japonskim karatejem, postane bolj jasno.

Zakaj je tako pomembno dihanje, rotacija, mehkoba, premikanje, dinamika,
kje so bistvene točke dojemanja filozofije, ki ta šport – veščino naredi tako uspešno in zavito v čarobnost. Vsekakor je potrebno takoj ločiti med nakazovanjem in resničnim praktično delujočim karatejem, ki vsebuje vse prvine klasične fizike v povezavi z biopsihologijo.

Po uspešnem avio vkrcanju v Budimpešti, pristanku v Pekingu, nas je zračna pot
ponesla na letališče v Narito, Tokio. Šest članska slovenska SKIF zasedba s tremi prekaljenimi mački, ki so točno vedeli, kaj pričakujejo, Shihan Ivan Čerič 8.Dan Hanshi, Sensei Darjan Rošker 7.Dan Renshi, Sensei Lovrenc Kokalj 6.Dan Renshi in trije, prvič na takšni preizkušnji, Blaž Robič 3.Dan, Clarisa Rošker še 2.Dan, Boštjan Grah 2.Dan, je pričela obisk, ki si ga je nadvse želela. Gospodična Clarisa je po seminarju uspešno opravila izpit za 3.Dan.

Mesto Kamata, je že kar nekaj let središče nastanitve udeležencev Internacionalnega karate seminarja in odlično izhodišče za vse smeri v Tokiu.
Po prvi prespani noči, nas je železna pot peljala v Kito Kamakuro, tempelj, ki je močno povezan s karatejem in nasplošno z borilnimi veščinami.
V prečudovitem tempeljskem kompleksu, ki je vsem večjim slovenskim poznavalcem budo veščin, zelo poznan, je nagrobnik Senseia Funakoshi Gichina, očeta modernega karateja in človeka, ki je tej zvrsti bojevanja dal ime Karate, kateri se sedaj hote ali nehote preoblikuje na vse možne načine športa, a veščina ostaja, realno praktična, za kar nedvomno skrbijo na uradnih univerzah širom japonske. Na levi strani vhoda tradicionalno vadijo lokostrelci, Kyudo, kar pomeni pot loka. Prava umetnost koncentracije. Očem karateista to ne more ostati neopaženo.
Park-tempelj zenbudizma združuje neverjetno stare, lesene ohranjene stavbe, ki ima vsaka po sebi svoj edinstven pomen. Resnično lepo in poučno tudi iz perspektive samodiscipline in duševnega miru.
Samo postajo nazaj in že smo bili v Kamakuri, ki je poznana po ogromnem kipu Bude. Čas cvetočih češenj daje obisku še večji pomen in gneča na prizorišču je bila razumljiva. Z umirjenostjo smo po enoletnem premoru obkrožili vsemogočno sedečega predstavnika odličnih nasvetov in modrosti.

Drugi dan smo se razveselili specialnega treninga v SKIF centralnem Doju v Kugahari. Resnično specialno sta dvourni trening vodila najvišja predstavnika svetovne federacije, ki izmenično prihajata tudi letno v Slovenijo, Kancho – predsednik Nobuaki Kanazawa 8.Dan in Shuseki Shihan - glavni inštruktor sveta Manabu Murakami 8.Dan. Specialni trening je organiziralo združenje SKIF Yudansha-Kai, združenje svetovnih mojstrov. Na treningu je sodelovalo natanko 20 izbranih mojstrov, med katerimi so bili tudi slovenski mojstri, Čerič, Rošker, Kokalj.

Po uspešnem opravljenem prvem stiku v Honbu Doju, se je pričel trodnevni seminar, katerega so vodili vsi glavni delujoči inštruktorji centralnega Doja v Kugahari. SKIF svetovni seminar je potekal v športnem centru Omori honcho, Ota city, Tokio. V imenu vseh slovenskih udeležencev povem, das mo izredno uživali ob zanimivih pristopih in temah. Vsakdo si je po postavljenem programu lahko izbral skupino v kateri je vadil. Kljub že neštetokrat pretrenirani tehniki, vedno kaj novega, kaj v drugačni izvedbi in na drugačen način. Neverjetno.

Sam sem se izredno razveselil, koliko mladih se je tokrat udeležilo vadbe in verjetno je ključ temu, da so starejši priznani inštruktorji pustili v ospredju delati tudi mlajšim. Tukaj moram nedvomno omeniti gospodično Sensei Hiyori Kanazawa, ki je skupaj s prišlekom iz Evrope Sensei Poulom Huglom, sedaj živečim v Tokiu, potegnila mladino, ki se uspešno potrjuje. Gospodična Hiyori je
iz Kanazawaine rodbine in ima nedvomno ogromen osebnostni potencial v svetu karate-do ja. Začutil sem, čudovito kvalitetno prihodnost karateja.
Kancho Nobuaki Kanazawa, najstarejši sin mojstra in svetovne legende karateja, je naravnost dominanten v izvedbah. Njegov karate je tako oblikovno kot rušilno enostavno neustavljiv. Shuseki Shihan Murakami, izbrani mojster Soke Kanazawe, predstavlja neverjetno enostavne izpeljanke a tudi največjim mojstrom je teško. Pravi možgani SKIF karateja.
Sensei Tanaka, Suzuki, Daizo Kanazawa, Fumitoshi Kanazawa, Sensei Hiyori, Huglo in še nekaj mladih inštruktorjev, nam je priredilo pravi spektakel.
Prikazali so nam, da se da družno in skupaj, veliko narediti in, da ne gre nič v pozabo. Shihan Rikuta Koga 9.Dan Švica in Hanshi Hiroshi Ishikawa 9.Dan SKIF Mexiko in Venezuela, sta kot gosta pripravila fantastične treninge.
Vsakodnevno, po seminarju je potekal sodniškoinštruktorski seminar, tako, da je bil vsak dan resnično zaseden do potakonsti.

Ponedeljek, čas po seminarju, je bil čas za druženje in praznik češenj je bil kot nalašč za Hanami. Ime Hanami se da razložiti, kot piknik pod drevesnimi nasadi češenj, Sakurami. Imenitno druženje in še podplati z žulji so počivali.

Dva prosta dneva smo izkoristili za razgled drugih mest Tokia. Skupno smo si ogledali predel v katerem je dom cesarja Japonske. Prelepo hortikulturno urejen prostor s parkom. V nadaljevanju so nekateri obiskali mesto Jokohama itd. Hitro je minil obisk in vadba karateja v Tokiu, a drugo leto zopet vabi in nekateri smo tradicionalno zagotovo tam, med prijatelji. Kakšen red in disciplina. Infrastrukturno popolnoma drug svet.

Oss! Lovrenc Kokalj
Lep pozdrav vsem, ki bodo to prebrali.

VEČ FOTOGRAFIJ SI OGLEJTE TUKAJ

 

 

   

 


 

Obdobni izpiti nižjih pasov

V telovadnici OŠ Domžale, so 14. 2. potekali obdobni izpiti za nižje pasove.
Izpiti so se izvajali pri glavnemu inštruktorju SKIF Zveze Slovenije, Shihan Ivan Čerič 8.Dan Hanshi. Prisotni so bili Sensei Lovrenc Kokalj 6.Dan Renshi, vaditeljica Branka Strauss 2.Kyu, vaditeljica Gaja Mazvita Strauss. Po končanih izpitih, so se v telovadnici zbrali starši, vzgojitelji in spremljevalci izpitnikov in jim zaploskali.

Napredovali so:
10. Kyu
Adyan Akeljić, Neža Šercer, Maj Kajbič, Oskar Granfola, Zoja Kordež, Darinka Kajbič;
9.kyu:
Emir Junuzović, Oskar Granfola, Ajla Vrbić, Aleksander Naneh, Zala Zupan,
Maj Kajbič, Neža Šercer;
8.Kyu:
Angelina Blaževska, Blaž Moro, Domen Učakar, Mateo Stanojević, Nikolaj Radonjić, David Markovič Ukmar;
7.Kyu:
Oskar Vrtačnik, Dorian Naneh, Mirjana Stanojević.

Sensei Kokalj 6.Dan

 


 

 

 

47. Mednarodni Karate turnir za pokal Ruš, 2024

Na že 47. Mednarodnem karate-do turnirju v Rušah, 10. 2. 2024, so sodelovali in se med seboj pomerili športniki držav, Češke, Romunije, Srbije in Slovenije.

Skoraj 400 štartov, v posameznih kategorijah, je zmagoslavje prinesel združenju srbskih klubov, drugi so bili romuni in tretji domačini, Ruše.
Atom Domžale je v skupnem seštevku, dosegel četrto mesto med 15. različnimi organizacijami.

Za KK Atom Domžale so nastopali: David Markovič Ukmar, Nikolaj Radonjić, Val Kordež, Benjamin Flisar Stanković, Leon Tshenolo Strauss Tlhaolang, Blaž Dragar, Branka Strauss, Jakob Šernek, Gaja Mazvita Strauss Tlhaolang, Boštjan Ukmar, Andrej Neškoski.

Jakob Šernek, je dosegel pet odličij, dve prvi mesti, enkrat drugo in dvakrat tretje mesto. Tekmoval je v katah posamezno in ekipno ter posamezno kumite, mladinci in moški.

Zenmedia

 

 

 


 

 

 

V Italiji najboljša Gaja Mazvita Strauss, Domžale, Slovenija

Italijanska internacionalna karate organizacija, je od 26. – 28. 1. 2024, organizirala dva mednarodna karate turnirja. 2.memorialni Grosselle turnir črnih pasov v spomin italijanskemu mojstru karateja in SKI-I International Cup 2024. Petek, 26. 1. je bil seminar, katerega sta vodila, Soshi Masaru Miura 9.Dan in Shihan Paolo Lusvardi 8.Dan. Sodelovalo je 14 držav.

Slovenska Shotokan Karate-do Internacionalna Zveza, se je s sobotnim zgodnjim prihodom, udeležila z nastopi obeh turnirjev v dveh dneh, vključno z mednarodnim sodnikom, Sensei Lovrenc Kokalj 6.Dan Renshi. Skupaj enajst zastopnikov Slovenije, vodja ekipe, Sensei Darjan Rošker 7.Dan Renshi, tekmovalci, Renej Fujs, Jakob Šernek, Gal Časar, Len Tshenolo Strauss Tlhaolang, Maksimilijan Mrkoč, Jan in Maj Ščančar in tekmovalki, Gaja Mazvita Strauss Tlhaolang, Branka Strauss.

Ekipa je v Slovenijo prinesla dve zlati in bronasto medaljo. Bronasti je bil v kumiteju – proste borbe, Leon Strauss, kate – nastop v finalu, četrto mesto.
V katah, je v svoji kategoriji, prepričljivo z visokimi ocenami zmagala Gaja Mazvita Strauss, Domžale, ki je nekaj ur zatem, dominirala in zmagala
v kumiteju – borbe, finale s češko tekmovalko.

Pri izboru najboljših dveh tekmovalcev, moški, ženska na Internacionalnem turnirju, je bila za žensko predstavnico zasluženo z dvema zmagama izbrana
Gaja Mazvita Strauss, Slovenija.

Zenmedia

 

 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 


¸

 

 

 

Domžale bogatejše za tri mlade karate-do mojstre

34. tradicionalni mednarodni zimski karate-do seminar 2024, Murska Sobota.
Zasnežena pokrajina predzadnjega vikenda v januarju, je v prekmurje tradicionalno privabila veliko število ljubiteljev karate športa in veščine, v večini članov-članic organizatorja, Shotokan Karate-do Internacional Zveze Slovenije.

V treh dneh, od 19. – 21. 1., so se udeleženci in udeleženke seminarja dodobra preznojili in popestrili paleto znanja. Seminar so tradicionalno, tudi po skupinah, vodili člani strokovnega sveta SKIF Slovenije, Shihan Ivan Čerič 8.Dan Hanshi predsednik sveta, člana str. sveta, Sensei Darjan Rošker 7.Dan, Renshi, ki je s strani predsednika str. sveta, prejel diplomo prispelo z Japonske, za uspešno opravljen izpit 7.Dan, ki ga je opravljal na svetovnem prvenstvu, Madžarska 2023 in Sensei Lovrenc Kokalj 6.Dan Renshi.

Po številu in kakovosti sodelovanja udeležencev, je bilo opaziti premik na bolje, po nesrečnem kovidu. V nedeljo, 21. 1. je 60 udeležencev, kandidatov, opravljalo izpit za višje stopnje pasov. Iz domžalskega kluba Atom, so uspešno in z odliko opravili preizkus in napredovali:

Benjamin Flisar Stanković, 5.Kyu modri pas;
Leon Tshenolo Strauss Tlhaolang, 2.Kyu drugi rjavi pas;
Gaja Mazvita Strauss Tlhaolang, 2.Kyu drugi rjavi pas;
Branka Strauss, 2.Kyu drugi rjavi pas;

Za mojstrski črni pas, so zelo uspešno opravili:
Lovro Kaluder, 1.Dan, Jakob Šernek, 1.Dan, Blaž Dragar, 1.Dan.

Konec janurja v italijanskem obmorskem mestu Rimini, poteka dvodnevni turnir,
katerega se bodo vsi pripravljeni nedvomno udeležili.

Zenmedia

 

 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 


 

 

 

37. karate-do trening. 1. 1. 2024, Kamniška Bistrica

Leto 2024, se je za karateiste Domžal, (KK Atom Domžale), organizatorje vsakoletnega treninga v Kamniški Bistrici, začelo tradicionalno obetajoče v najboljšem pomenu. Že 37. novoletno karate-do vadbo je vodil Sensei Lovrenc Kokalj 6.Dan Renshi.

Kot vsako leto, točno ob 12.00, tako, da se tradicionalnega novoletnega treninga v naravi lahko udeležijo tudi tisti iz bolj oddaljenih krajev Slovenije, se v Kamniški Bistrici odvija pravi Kangeiko, trening belih kimon z dodano noto mentalne krepitve, ki na začetku vadbe, prav prisrčno pozdravi, prav tako tradicionalne super tekače, ki jim hladen izvir Bistrice nudi dodaten izziv.

Januar, atomovcem, reprezentantom, prinaša zasedenost z vadbo prav vsak dan, vključno z vikendi. Čakajo jih mednarodni turnirji in predvsem priprave za EP 2025, Grčija in SP 2026, Turčija ali JAR Durban.

Leto zmaja, naj vsem prinese krepko zdravje, mirnega duha, pravilnih odločitev.

Srečno!

Zenmedia